Flyball


Wat is flyball?

 

Flyball is een teamsport waarbij vier honden om de beurt over vier hindernissen naar een toestel rennen. In dit toestel zit een (tennis)bal. De hond laat met een druk van de voorpoten de bal uit het toestel springen en moet de bal zo vlug mogelijk naar zijn baas brengen. 

Het is een prachtig gezicht om de honden over de flyballbaan te zien 'vliegen'. Dat is genieten voor elke hondenliefhebber!

 

Als je met je hond wilt gaan flyballen, is het belangrijk dat de hond het leuk vindt om een bal te apporteren. Honden die niet gek zijn op een bal of die niet graag apporteren, zullen over het algemeen moeite hebben om het flyballen aan te leren. De hond moet ook goed onder appel staan, want bij flyballen moet de hond los werken. Wanneer de hond daarmee moeite heeft, oefenen we in het begin met de hond aan de lijn.


Flyball bij de KCZIJ

 

We hebben naast een beginnerscursus ook een wedstrijdgroep.

 

Beginnerscursus

Als je hond geen ervaring heeft met flyball, start je met de beginnerscursus. 

Bij de beginnerscursus is het doel dat de hond zelfstandig het flyballparcours aflegt: over de vier hordes heen, het apparaat bedienen en met de bal weer terug over de vier hordes naar de baas. Soms lukt dat in één seizoen.

Bij de beginnerslessen moet de hond eerst het flyballapparaat leren kennen. De hond moet leren dat de bal uit het apparaat komt door met zijn poot erop te staan. Als de hond dit doorheeft, dan komt er een horde bij waar de hond eerst overheen moet springen richting het flyball apparaat. We bereiden het aantal hordes langzaam uit. In het begin begeleidt de handler de hond door met hem mee te rennen. Aan het einde van de beginnerscursus blijft de baas bij de startstreep staan en legt de hond zelfstandig het parcours af: heen naar het flyballapparaat, de poot op het apparaat zetten, de bal vangen en de bal terugbrengen bij de handler. En dat alles zo snel mogelijk.

 

Wedstrijdlopers

Naast de beginners, trainen we wekelijks met de wedstrijdhonden. Bij een wedstrijd tussen flyballteams gaat het erom dat een team het parcours zo snel mogelijk aflegt. Een team bestaat uit vier honden. Pas wanneer een hond het parcours heeft afgelegd, mag de volgende hond vertrekken. De honden in zo’n team moeten goed op elkaar zijn ingespeeld. De handler heeft hier een essentiële rol, hij of zij moet de hond op het juiste moment het commando geven dat hij de bal moet halen.

De KCZIJ neemt met twee team deel aan de flyballcompetitie: Roadrunners en Coyotes.


Praktische informatie

 

Duur

We trainen het hele jaar door, behalve een aantal weken in de winter en de zomer.

Er zijn per seizoen drie lesperiodes.

 

Trainingstijden

Woensdagen:

  • 19.00-19.30 uur 
  • 19.30-20.00 uur
  • 20.15-20.45 uur 

 

De eerste groep is een kwartier eerder aanwezig in verband met opbouwen. 


Startdatum

We kennen niet een specifieke startdatum. Je meldt je aan, je doet een proefles en vervolgens na overleg met de coördinator ga je aan de slag.

 

Locatie

KCZIJ-veld

 

Kosten

€ 50 per lesperiode, exclusief lidmaatschap. Er zijn per jaar drie lesperiodes.

Lidmaatschap € 25 per jaar. Gezinslid € 10 per jaar. Eenmalige entreekosten voor nieuwe leden € 5.

 

Aanmelden

Alleen via inschrijfformulier

 

  

Coördinator flyball

Lars Schmidt 

 

Telefoon

06 55 17 60 96

 

Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


 

Instructeurs

  • Lars Schmidt (2e van rechts) - 06 55 17 60 96
  • Ingrid Schenke (rechts) - 075 640 06 76
  • José Schmidt (midden) - 06 41 29 85 57
  • Mario Schenke (2e van links)- 075 640 06 76
  • Cyrilla Pulmans (links) - 06 52 35 86 81