Gehoorzaamheid


Waarom gehoorzaamheidstraining?

 

De gehoorzaamheidstrainingen hebben tot doel de hond via verschillende oefeningen gehoorzaamheid aan te leren, zoals liggen, zitten en staan, apporteren, wandelen zonder trekken, komen op commando. Maar het belangrijkste is dat de hond vaardigheden leert om goed te functioneren in gezin en maatschappij.

De trainingen zijn een goede opstap voor agility, hoopers, flyball, showtraining of andere hondensporten.

 

Gehoorzaamheid bij de KCZIJ

 

De gehoorzaamheidstrainingen bij de KCZIJ (ook wel G&G genoemd) zijn in te delen in verschillende categorieën. Afhankelijk van de leeftijd van je hond, begin je in de puppengroep of startersgroep. Wie een volledige puppencursus heeft gevolgd, begint bij de groep jonge hondentraining. 

De verdere gehoorzaamheidstraining bestaat uit verschillende niveaus. Na elke cursus schat de instructeur je individuele niveau in en geeft advies voor plaatsing in een volgende cursus. 


Oefeningen

 

De instructeurs van de KCZIJ werken op een beloningsgerichte, hondvriendelijke manier. Ze leren je het gebruik van het beloningswoord en/of de clicker en geven je inzicht in het gedrag van honden. Zowel bij de praktische oefeningen als bij de theorie is er aandacht voor dit gedrag. Natuurlijk leer je ook gewoon om de hond te laten zitten, af, komen en netjes aan de lijn te lopen, maar daarnaast worden er ook alternatieve oefeningen aangeboden om de motivatie bij hond en begeleider hoog te houden.


 

Alle oefeningen worden in kleine stukjes onderverdeeld en pas als hond en begeleider dit goed uitvoeren, gaan ze door met met het volgende stukje, tot de volledige oefening wordt beheerst. Het plezier in het werken staat altijd voorop. Zo werkt elke hond en geleider op eigen niveau en tempo. Gemiddeld doen cursisten er drie tot vier seizoenen over om het gehele cursustraject na de puppycursus af te werken. 


Voor welke honden is deze cursus niet geschikt?

 

Omdat er in groepen van maximaal 8 honden getraind wordt, zijn niet alle honden geschikt om hieraan deel te nemen. Denkt u aan honden die uitvallen naar andere honden en/of mensen, honden die extreem vocaal reageren op externe prikkels (voortdurend blaffen), honden die extreem angstig zijn in groepen of honden met andere gedragsproblemen waardoor het functioneren in een groep moeilijk is. Voor dit soort honden raden wij u aan contact op te nemen met een gediplomeerd gedragsbegeleider voor een op een training. Twijfelt u of uw hond geschikt is om deel te nemen? Neem dan even contact op met coördinator Laureen Neijendorff via het contactformulier op deze pagina.


Praktische informatie

 

Duur

10 lessen

 

Trainingstijden 

Woensdagen: 19.15-20.00 uur en 20.15-21.00 uur

 

Locatie

KCZIJ-veld

 

Startdatum

september 2024

 

Kosten

€ 55, exclusief lidmaatschap

Lidmaatschap € 25 per jaar. Gezinsleden € 10 per jaar

Eenmalige entreekosten voor nieuwe 

leden € 5

 

Aanmelden via inschrijvingen gehoorzaamheid

  

Coördinator Gehoorzaamheid

Laureen Neijndorff

 

Telefoon

020 403 80 00 (tot 21.00 uur!)

 


Instructeurs

 

  • Laureen Neijndorff - 020 403 80 00 (tot 21.00 uur!)
  • Tessa Dijkstra 
  • Alexandra Schoonderbeek - via Laureen
  • Renee Baltus - via Laureen
  • Stagiar: Rachel Deijs